updates

Het verhaal achter Operation Cuckoo; de tweede- en reis editie

Bij Spiel 2022 lanceerden we Operation Cuckoo, een heerlijk tweepersoons spel waar we veel potentie in zagen.Toch heeft het tot vandaag geduurd dat we de retail versie ook echt kunnen gaan aanbieden, met heel veel hobbels en overwegingen. Graag nemen we je mee in ons proces.

Na lang wachten is het eindelijk zo ver, de tweede editie van Operation Cuckoo is aangekomen bij ons op kantoor. Iedereen is opgelucht, geen onaangename verrassingen deze keer. Bijna een jaar geleden werd de eerste editie van Operation Cuckoo ontwikkeld. Waar we normaal gesproken altijd onze spellen in de ecologische Fabryka Kart fabriek laten produceren, besloten we deze keer de houten stukken bij een FSC fabriek in China te laten produceren, en de extra uitstoot te compenseren. Dit omdat we het artwork van de koekoek en de kleine karekieten op de stukken wilden laten printen en dit niet mogelijk was bij Fabryka Kart zonder de winkelkosten te verhogen met bijna 10 euro. Het leek simpel, de stukken zouden uit China naar Fabryka Kart worden gestuurd, waar het speelbord, de spelregels en de doos werden geproduceerd. Hier zouden deze samengevoegd worden en vervolgens naar ons kantoor worden gestuurd. Alles leek goed te lopen, totdat we de eerste stukken op kantoor ontvingen.

Het was een vergelijkbare ochtend als vandaag. Iedereen was lekker aan het werk toen het pakketje met de teststukken aan kwam. Uiteraard werd dat werk allemaal stil gelegd, iedereen was benieuwd naar de geprinte stukjes. De print zag er prachtig uit. Tot onze grote verbazing waren de stukken echter een stuk kleiner dan we ons hadden voorgesteld. We hadden al eerder een video opgestuurd gekregen met de teststukken er in, en hier leken ze toch echt een stuk groter. Na uitvoerig opmeten en navragen, bleek dit toch echt het door ons gevraagde formaat te zijn.

De eerste editie van Operation Cuckoo met de kleinere stukjes was te spelen op Spiel en Spellenspektakel.
De eerste editie van Operation Cuckoo met de kleinere stukjes was te spelen op Spiel en Spellenspektakel.

Geen probleem denk je dan. Dan vraag je toch gewoon om de stukken wat groter te laten maken? Dat is echter makkelijker gedacht dan gedaan. Omdat de teststukken al een tijd onderweg waren, was ondertussen de productie al begonnen en kon het formaat niet meer aangepast worden. We hadden nu twee opties: 1) Alle stukjes laten weggooien en nieuwe grotere stukken laten printen of 2) Het spel verkopen met de kleinere stukken. De eerste optie was voor ons geen echte optie. Een van onze basiswaardes is dat elk spel wat we uitgeven leuk moet zijn voor jou én voor het milieu. De stukjes zomaar laten weggooien was voor ons echt onmogelijk. Voor het speelplezier wilden we echter toch wel grotere stukken hebben. En dit was hoe een derde optie tot het licht kwam.

Wat nou als we toch grotere stukken laten printen, maar ook de kleinere stukken gebruiken voor een andere versie? Eentje waarbij het juist een voordeel is dat de stukken kleiner zijn. En zo werd het idee van de Operation Cuckoo reiseditie geboren. Hoewel het dus niet onze eerste intentie was om een reiseditie van Operation Cuckoo te ontwikkelen, voelde dit wel logisch. Operation Cuckoo is een tweespeler spel wat je lekker snel weg speelt, en daarmee ideaal is voor koppels om mee te nemen op vakantie. Om het geheel reisvriendelijk te maken, moesten het bord en het doosje uiteraard ook kleiner worden. Dus vroegen we Fabryka Kart om een beperkt aantal Operation Cuckoo’s te vullen met de kleinere stukken en de rest te gebruiken voor de reiseditie. Zo konden mensen op beurzen toch al Operation Cuckoo uitproberen en kopen met de kleinere stukken, terwijl wij wachtten op de grotere stukken. Het bord en doosje werden aangepast voor de reiseditie en de Operation Cuckoo travel edition is nu in een mooi compact doosje te verkrijgen ter grootte van onze kaartspellen.

Het maken van de reiseditie was eigenlijk zo gedaan. De grotere stukken bleken echter een wat grotere uitdaging. De productie van de stukken liep veel vertraging op door een nieuwe uitbraak van Covid-19 in China eind 2022 en door het Chinees Nieuwjaar. Intussen hadden we ook de kleur ‘rood’ aangepast naar een helderder rood, maar dit bleek in productie bijna fluor roze te zijn geworden. Gelukkig werden de teststukken deze keer op tijd door ons ontvangen en konden we nog verschillende keren aanpassingen maken voordat de productie begon deze keer. En na lang wachten was het vandaag eindelijk zo ver; de tweede editie van Operation Cuckoo ligt nu bij ons op kantoor. En wat zijn we blij met het eindresultaat! Soms duurt het even, maar dan heb je ook wat!

De tweede editie en de reis editie van Operation Cuckoo zijn vanaf vandaag te koop in onze webshop en beschikbaar voor pre-order bij jouw lokale spellenwinkel!

Spot de dieren in "PANDA"

2024-06-27 23:37:01

In het 15e Jolly Club spel gaan we naar het…


Duik ongekende rijkdommen op in “ Sea or Shore ”

2024-04-26 14:16:00

Voor het tweede spel van de Jolly Club van 2024…


Dineer als een vorst in “ Royale: Party at Louis…

2024-02-23 11:18:31

Deze week kwam het eerste spel van 2024 van de…


Waag de sprong in het diepe bij In Too Deep

2023-12-07 16:45:25

Jolly Club leden werden deze maand vroeg verrast met het…


Sla je tegenstander tot moes in PULP

2023-11-02 16:56:36

Elke keer is het weer een verrassing voor de Jolly…