Over ons

Over Jolly Dutch

Liefde voor bordspellen, het bij elkaar brengen van families én liefde voor het ondernemerschap. Dat zijn de basis ingrediënten waarom Jolly Dutch Productions B.V. in december 2017 is opgericht. Na opgegroeid te zijn met bordspellen en te hebben genoten van vele dagen en avonden aan de bordspellentafel, wilden Alexander en Arnold hun steentje bijdragen aan de bordspellenwereld. De spellen van Jolly Dutch zijn vrolijk (Jolly), duren niet te lang en zijn niet te gecompliceerd.

Alexander Kneepkens richt zich vooral op spel mechanismen en spel beleving, waar Arnold van Binsbergen voornamelijk bezig is met marketing, sales en spellen productie klaar krijgen.

Naast Alexander en Arnold, zijn er tot op dit moment twee (co-)auteurs bij Jolly Dutch spellen. Wolfgang Kramer is de co-auteur van Chartered: The Golden Age, een spel wat afstamt van Kramer’s Big Boss. Inge van Dasselaar is de co-auteur van Herrlof, haar eerste spel.

De illustraties van de eerste twee Jolly Dutch spellen zijn gemaakt door Henk-Jan Hoogendoorn. Zijn werk aan Chartered: The Golden Age was zijn eerste stap in de bordspellen wereld, welke hij snel voortzette me Boogie Beasts.

Voor Herrlof heeft het Jolly Dutch team samengewerkt met Tristam Rossin, een veelzijdig en ervaren illustrator die al op verschillende bordspellen projecten heeft gewerkt.

Begin 2018 besloot het team om hun eerste crowdfunding campagne te lanceren op Kickstarter voor het spel Chartered: The Golden Age, maar al na een paar dagen trokken zij de stekker uit de campagne toen bleek dat er niet genoeg momentum was om het doel te halen.

 

Na de nodige maanden werk aan verbeteringen van het spel en de marketing, lanceerde het team in oktober 2018 de nieuwe versie van Chartered: The Golden Age. Deze keer met succes. Binnen 24 uur had de crowdfunding campagne het streefbedrag binnengehaald en bij het sluiten van de campagne stond de teller zelfs op 284%.

In totaal hebben 1.389 mensen het project gesteund, waarmee zij het mogelijk hebben gemaakt dat het spel word geproduceerd. Het spel ligt in de winkels, je kan hier een overzicht vinden van alle winkels met Chartered op voorraad of die Chartered kunnen bestellen.

Na het succes van de Chartered Kickstarter campagne, zijn Alexander, Arnold en Henk-Jan aan de slag gegaan aan het tweede spel van Jolly Dutch genaamd Boogie Beasts. Het idee achter het spel is pas in de zomer van 2018 geboren toen Alexander begon met skydiven. Na een aantal mislukte en functionele prototypes, veel speeltests en veel feedback, heeft het team er voor gekozen het spel rechtstreeks te produceren. Ook Boogie Beasts is inmiddels in de winkel te vinden

Het derde Jolly Dutch spel, Herrlof, werd op 7 januari 2020 gelanceerd op Kickstarter. Bij het sluiten van de crowdfunding campagne op 4 februari stond de teller op ruim 1.300% van het beoogde bedrag. Herrlof is een tweepersoons slagenspel wat zich afspeelt in de Viking tijd.

Herrlof is een tweepersoons slagen kaartspel dat zich afspeelt in de Vikingtijd. Spelers hebben als doel om de ‘herrlof’ te winnen: een teken van eer en overwinning. Beide spelers krijgen 15 kaarten waarmee zij strijden om 15 slagen, aan het begin van elke ronde voorspel je hoeveel slagen je verwacht te halen. Maar dit doe je zonder dat je tegenstander het ziet. Daarmee is het een tactisch spel, want je wilt precies het juiste aantal slagen winnen en daarmee bonuspunten verdienen. Een extra element in het spel zijn de speciale krachten die de 1, 3, 6 en 9 hebben. Ook zijn er twee speciale krachtkaarten: de ene om bewust te verliezen en de andere om de hele slag te vernietigen. Wie het eerst 50 punten heeft, wint het spel.

Herrlof is te vinden in winkels en is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020.

 

Het team werkt ondertussen aan verschillende andere spelideeën, van groot tot klein en met interne en externe auteurs.  Ook word er hard gewerkt aan twee uitbreidingen van Chartered: The Golden Age.